top of page
  • Forfatterens bildeFrank Jensini

Reisen til Napoli

Se Napoli og dø! er et eldgammelt italiensk uttrykk. På italiensk (Vedi Napoli e poi muori) inneholder setningen et ordspill, siden i ordet "dø" (muori) uttales på samme måte som byen Mori, som er Napolis havneby. Uttrykket betyr da: "Se først Napoli, og så Mori" (underforstått: som er langt mindre interessant).
Planlegging av reisen til Napoli - hva du trenger å vite Beste tider å besøke Napoli

De milde temperaturene som er felles for hele Sør-Italia gjør Napoli til et hyggelig reisemål å besøke året rundt. De beste årstidene er våren og høsten (med Napolis berømte pizzafestival som finner sted om høsten, mellom september og oktober).


Sommeren kan være veldig varm og overfylt, med besøkende som bruker Napoli som en inngangsport til Pompeii, Ischia, Capri og Amalfikysten. Men sommeren har også et stort antall frilufts festivaler og arrangementer, så hvis det er noe for deg, kan du ta det i betraktning.


Å besøke Napoli om vinteren kan være et veldig smart valg, siden temperaturene generelt er milde med hyppige solfylte dager, mens museer og arkeologiske funnsteder er fri for folkemengder. Som en ekstra bonus er hotellprisene lavere.


Hva du skal se i Napoli

Duomo - Ligger i hjertet av det historiske sentrum. Katedralen i Napoli er svært kjær for napolitanerne fordi den er dedikert til kulten San Gennaro, skytshelgen for byen. Før du går inn, ta deg tid til å beundre den majestetiske fasaden, i Angevin-gotisk stil, bygget på 1200-tallet. Inne kan du beundre kapellene som er bygget gjennom århundrene av mektige napolitanske familier, samt malerier av Luca Giordano som viser apostlene, fedrene og kirkens leger.


Spaccanapoli - Dette er kanskje den mest kjente gaten i Napoli. Navnet kommer fra at denne gaten bokstavelig talt 'deler' det historiske sentrum av Napoli i to deler (spacca = deler). I Spaccanapoli finner du eldgamle bygninger og kirker innhyllet i legender, ispedd den umiskjennelige duften av napolitansk mat. Faktisk har Spaccanapoli noen av de beste barene, pizzeriaene, konditoriene og små restaurantene hvor du kan prøve typisk napolitansk mat. Blant attraksjonene du ikke bør gå glipp av i Spaccanapoli er Piazza og kirken Gesù Nuovo, det monumentale komplekset Santa Clara, Piazza San Domenico Maggiore, Sansevero-kapellet med den tilslørte Kristus, Piazzetta Nilo, San Gregorio Armeno, spesielt kjent for sine håndverkere, basilikaen San Lorenzo Maggiore og underjordiske Napoli.Via San Gregorio Armeno - Den berømte gaten hvor det selges gamle håndverkerverksteder som lager julefigurer og -scener. Via San Gregorio Armeno har lenge vært et kommersielt knutepunkt: i den gresk-romerske tiden var området rundt gaten, spesielt det som i dag er San Gaetano-plassen, sentrum av Napolis’ politiske og administrative liv. Det var også byens kunstneriske hjerte, hvor verksteder for malere, skulptører, skjærere og gullsmeder var basert; med sin kunst pyntet de Napolis kirker og palasser.


Lungomare - Napolis strandpromenade langs Middelhavet er det mest populære stedet for kvelds «passegiata», og er spesielt levende på søndager og om sommeren. Spaser langs Lungomare for å se den travle Napoli-havnen og beundre de mange skipene som legger til kai i havnen.Stadio Diego Armando Maradona - tidligere kalt Stadio San Paolo. San Paolo er Italias tredje største stadion etter San Siro i Milano og Stadio Olimpicoi Roma.

Å oppleve en av Napolis hjemmekamper er et minne for livet. Gjerne en kveldskamp som gjør stemningen fantastisk.


Hva du skal spise i Napoli

Napoli er hjembyen til pizza, så det første du kanskje vil gjøre når du ankommer er å finne en tradisjonell napolitansk pizzeria. Ifølge tradisjonen, i 1889, 28 år etter foreningen av Italia, under et besøk i Napoli av dronning Margherita av Savoy, kone til kong Umberto I, skapte kokken Raffaele Esposito fra Pizzeria Brandi og hans kone en pizza som liknet fargene på Italiensk flagg, rød (tomat), hvit (mozzarella) og grønn (basilikum). De oppkalte den etter dronningen - Pizza Margherita. Siden 2009 har Pizza Margherita vært en av de tre Pizze Napoletane med en STG (Specialità Tradizionali Garantite - Tradisjonell garantert spesialitet) EU-merke sammen med Marinara (hvitløk og oregano) og Margherita Extra (mozzarella di Bufala Campana DOP, fersk basilikum og tomater).Jeg var så heldig å få lage min egen pizza på Pizzeria da Michele. Det skjer aldri. Men en time før de åpnet fikk jeg og gruppen jeg hadde med på tur i Napoli lage vår egen pizza. Da vi kom ut etterpå stod køen langt opp i gaten så det er et populært sted.


Litt fun facts om Pizzeria da Michele:

Historie: Pizzeria da Michele har en lang historie, som går tilbake til 1870. Det er en av de eldste og mest tradisjonelle pizzeriaene i Napoli, som regnes som pizzaens fødested.
Meny: Menyen på Pizzeria da Michele er relativt enkel, og fokuserer først og fremst på to klassiske napolitanske pizzavarianter: Margherita og Marinara. Margherita-pizzaen er toppet med tomatsaus, mozzarellaost, fersk basilikum og extra virgin olivenolje, mens Marinara-pizzaen har tomatsaus, hvitløk, oregano og extra virgin olivenolje.
Atmosfære: Atmosfæren på Pizzeria da Michele er typisk travel og livlig, med en enkel, uformell atmosfære. Besøkende kan forvente en tradisjonell pizzeria-setting, med fellesbord og fokus på kvaliteten på maten fremfor fancy innredning.
Kø: På grunn av sin popularitet har Pizzeria da Michele ofte lange køer, spesielt i rushtiden. Besøkende bør være forberedt på å stå i kø, men mange anser opplevelsen og pizzaen som vel verdt det.
Utvidelse: I tillegg til sin opprinnelige beliggenhet i Napoli, har Pizzeria da Michele utvidet til andre byer og land, inkludert steder i Roma, London og USA.
Totalt sett er Pizzeria da Michele feiret for sin autentiske napolitanske pizza, laget etter tradisjonelle metoder og oppskrifter. Det er fortsatt et must-besøk reisemål for pizzaelskere som søker en autentisk smak av Napoli.


Du er kanskje ikke så kjent med "den andre napolitanske pizzaen", pizza fritta. Den typiske gatematen før gatemat ble populært. Pizza fritta oppsto i kjølvannet av andre verdenskrig som et billig alternativ til vanlig pizza. Flash-stekt for et hardt og glatt senter, kan den fylles med nesten hva som helst, fra tradisjonell cicoli (svinefett) og ricotta eller provolone oster til brokkoli raps; men det er fantastisk rett og slett.


Kaffekulturen i Napoli er stor. Tradisjoner rundt kaffe florerer: ‘caffé sospeso,’ en kopp kaffe betalt på forhånd anonymt for en annen kunde; ‘caffé di ginocchio’, en praksis som spredte seg mellom 1800 og 1900, da baristaen brente brukte gruer igjen for å selge kaffen til redusert pris til de som ikke hadde råd; «il caffè della consolazione», når naboer og slektninger gir kaffe for å trøste noen etter et tap. Det var først med oppfinnelsen av caffettiera napoletana på 1800-tallet at kaffen virkelig tok fart i Napoli. Drikk en ekte napolitansk kaffe laget med cuccuma, den tradisjonelle napolitanske flip-kaffekanne, på elegante Gran Caffè La Caffettiera.


Selv om det ikke er laget i Napoli, er bøffel mozzarella en annen du må prøve. Produsert med utelukkende fersk hel bøffelmelk, er den laget på avlsgårder som ligger i det sertifiserte området som hovedsakelig består av provinsene Caserta og Salerno.


Du kan ikke forlate Napoli uten å prøve sfogliatella, en av byens mest tradisjonelle bakverk. Selv om opprinnelsen fortsatt er usikker, har denne uimotståelige skallformede godbiten bestått tidens tann. Sfogliatella lages ved å kjevle ut deig og forme den til en stokk, og deretter trimme endene slik at lagene skiller seg når de stekes, og skaper flassete ‘blader.’ Den fylles med krem ​​og toppes med puddersukker.


Hvordan komme seg rundt i Napoli

Den beste måten å se Napoli på er til fots. Byens viktigste turistattraksjoner ligger langs strandpromenaden og i det historiske sentrum, så det gjør det enkelt å komme seg rundt.

Det omfattende offentlige transportsystemet inkluderer metro tog, busser og til og med taubaner.


Regionale tog og busser forbinder besøkende til Pompeii, Herculaneum, Sorrento og byer på Amalfikysten. Circumvesuviana-toget, et lokalt pendeltog, går hvert 20. minutt fra Napoli sentralstasjon og tar omtrent en time å nå Sorrento.

Det kan være komplisert å nå andre byer på Amalfikysten med offentlig transport da bussen ikke går så ofte, mens fergene til Positano kun går i sommersesongen. Den enkleste måten er å bestille en privat transport.


Ferger går mellom Napoli og Capri hele året, med avgang fra Molo Beverello (hydrofoiler) eller Calata Porta di Massa (vanlige ferger). Molo Beverello (hvor hydrofoiler også går til Sorrento) ligger på Piazza Municipio i sentrum, mens Porta di Massa ligger nærmere jernbanestasjonen.


Å kjøre bil i Napoli anbefales ikke; parkering er håpløst, trafikken et mareritt, og de smale, enveiskjørte gatene kan være en utfordring du ikke vil begi deg ut på.


Tips om bosted Jeg har bodd på hotell Decumani Hotel de Charme privat og med grupper. Ser ikke all verden ut fra utsiden, for å si det forsiktig, men det forandrer seg når du kommer inn. Frokostsalen er jo et smykke i seg selv som bare må nytes. Det er også en koselig terrasse hvor du kan drømme deg bort med en bok og noe godt i glasset. Beliggenhet: Decumani Hotel de Charme ligger i hjertet av Napoli, i det historiske Decumani-distriktet. Denne sentrale beliggenheten gir enkel tilgang til mange av attraksjonene i Napoli, inkludert Piazza del Plebiscito, det kongelige palasset og det nasjonale arkeologiske museet.


Frokostsalen på hotel Decumani de Charme

Om du vil ha mer tips om Napoli eller andre steder/regioner i Italia er det bare å følge mine reisebrev på itatravel.no Kanskje en koselig historie fra en av mine turer i Toscana eller en vinreise i Franciacorta, Lombardia? I løpet av våren skal jeg på tur til Veneto, Toscana, Puglia og Sicilia, så følg med for nye reisetips. Frank Jensini

875 visninger

Comments


Legg igjen en kommentar

bottom of page