• Frank Jensen

Sicilia og NapoliHistorien om den Sicilianske mafiaen Cosa Nostra, har alltid interessert meg. Alt av bøker og dokumentarer har blitt slukt opp igjennom årene. Og Gudfaren filmene har jo ikke gjort det bedre. Å finne stedene hvor mange av de kjente opptak ble gjort var i en periode veldig kjekt å utforske. Men denne gangen skal jeg skrive om en opplevelse jeg hadde da jeg skulle opp til Corleone en kald februardag.


Det begynte da jeg skulle leie bil i Palermo. Rett borti gaten fra hotellet var det en lokal bilutleie sjappe som hadde en liten hissig bil jeg kunne leie denne dagen. Fyren bak skranken i det lille kontoret så ikke opp på meg da jeg gikk inn. Han så egentlig ikke opp under hele samtalen, han hadde fullt fokus på tastaturet sitt. Man kan trygt si at han ikke var kjent med PC. Når alt var skrevet og han skulle gi meg nøklene spurte han hvor jeg skulle. Fremdeles med hodet ned i tastaturet. Da jeg svarte Corleone så omsider mannen opp. Gav meg nøklene og gikk inn på bakrommet. Det siste jeg så før jeg gikk ut var at han snakket i telefonen. Uten at jeg tenkte så mye på det da.. Turen fra Palermo til Corleone tar normalt en drøy time. Men denne februar dagen var det kaldt og regn. Og det begynte å sludde når jeg kom høyere i landskapet. Jeg merket at det begynte å blåse veldig og skylaget lå lavt over veien. Det er ikke ofte jeg er bekymret, men nå ble det nesten litt skummelt. Knapt biler på veien og sikten ble dårligere og dårligere. Plutselig ser jeg en mann stående midt i veien, og vifter febrilsk med armene for å få meg til å stoppe. Jeg stoppet og tok ned vinduet 5 cm. siden det regnet/sluddet sidelengs. Mannen så ut som en klassisk figur i en mafia film. Han spurte hvor jeg skulle og sa at veien var stengt grunnet ras. Og om jeg hadde tenkt meg til Corleone måtte jeg snu å ta en gammel kjerrevei videre.


Da jeg snudde bilen kom tankene om fyren i leiebil sjappen. Hadda han varslet sine tvilsomme venner for å stoppe meg, rane meg og gjøre som Cosa Nostra gjør. Jeg så heller ingen bil da jeg snudde. Hvor kom denne mannen fra, midt ute i ødemarken. Tankene ble til bekymring. Men, jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle opp til Corleone. Og jeg fortsatte på den lille kjerreveien. Rundt hver sving ventet jeg å se et par typer med automatvåpen, som stoppet meg og ville robbet meg for alt jeg hadde, og litt til.


Den lille hissige Alfa Romeoen fikk virkelig kjørt seg. Trær var blåst over veien, elver hadde tatt deler av veien og sludd var blitt til snø. Men, ingen Cosa Nostra medlemmer dukket opp. Jeg kom meg omsider inn på hovedveien igjen som fører til Corleone. Bekymringen slapp mer og mer taket og jeg tenkte hvor lett man blir revet med av omgivelsene og historiene i dette området. Corleone skiltet som omsider dukket opp i regnværet var en lettelse.Det endte godt. Jeg fikk oppleve Corleone på en nitrist februar dag, føle på kroppen hvordan historiene fikk fritt spillerom i hodet mitt, og til slutt tatt en espresso på Central Bar. En tur jeg ikke ville vært foruten, nå i ettertid.Med til historien hører det at fyren i leiebil sjappen drev også en restaurant vegg i vegg. Når jeg fortalte om kjøreturen min inviterte han meg like godt på middag og utsøkt lokal vin. Tenk så feil kunne man ta av denne "tvilsomme" mannen :)

Napoli med Mariangela Di Fiore

Ita Travel og Mariangela Di Fiore presenterer en tur til hennes kjære Napoli. En tur for deg som elsker Italia. En ekte og usminket tur hvor Mariangela viser deg det historiske Napoli. En tur som tar deg med inn i boken Camorra-land. Vi møter mennesker som forteller sine historier, mennesker som stod opp i mot mafiaen. Hun forteller om Maradonas forbindelser til Camorra. I tillegg tar Mariangela oss med på sydende matmarkeder og introduserer oss for byens spesialiteter. Her får vi smake ekte napolitansk mat, av mange regnet som verdens beste kjøkken.​Vi bor på et nydelig hotell i Palazzo Riario Sforza, et ærverdig og adelig familiepalass med en fantastisk atmosfære i det historiske sentrum av Napoli. Bygningen er i original barokkstil fra attenhundretallet og hvert rom er unikt dekorert med vakre og antikke detaljer. Måltidene spiser vi på utvalgte restauranter i byen. Her får vi smake ekte napolitansk mat, av mange regnet som verdens beste kjøkken. Les mer om denne turen her Del gjerne om du vil at andre skal la seg friste av vår tur til Napoli: