top of page
  • Forfatterens bildeFrank Jensen

På jakt etter det perfekte i Toscana


Toscana Italia
Val d`Orcia fra Pienza

Som reiseleder og alt mulig mann i Ita Travel er jakten etter nye reisemål, i Toscana, nye skjulte perler og møte med nye mennesker noe av det jeg setter mest pris på. Jakten etter det perfekte. Det ekte. Det unike. Og formidle dette til våre kunder. Toscana er jo kjent for de fleste. "Alle" har vært der en eller annen gang i livet. Så å finne noe som skiller seg ut er ikke lett. I april satte jeg av et par uker for å finne dette unike stedet. Og for å si det med en gang, Toscana har det meste. Så uendelig vakker. For å finne de små skjulte skattene måtte jeg først innom de mer kjente stedene. Litt for å se de med nye øyne, men mest for å få bekreftet at steder som Cortona, Pienza, Panzano, Siena, Greve in Chianti osv fortsatt har sjarm og en sterk tiltrekningskraft på folk som meg. Val d’Orcia er jo et området som tar pusten fra de fleste. Ubeskrivelig vakkert. Etter en ukes tid i dette området, hvor små koselige B&B ble besøkt, vingårder og agriturisme ble saumfart havnet jeg litt nord for Siena, sånn ca midt mellom Siena og Firenze. Fortsatt i Chianti distriktet og fortsatt med det vakre landskapet rundt meg. Jeg stoppet for en lunsj på en av de mange lokale små Trattoria som ligger i hvert lille tett sted. Innehaveren var en eldre dame som ved første øyekast virket litt irritert på at det kom kunder inn døren. Spesielt kl 14:30 da hun helst ville stenge å gå hjem. Men, med min overtalelse om at jeg ville dø om jeg ikke fikk mat ble hun blank i øynene. Meny hadde hun ikke, kun dagens. Og siden jeg ikke ville dø ble det dagens rett på meg. Vel dagens rett viste seg å være forrett, (enda en) forrett, hovedrett og desert. Og den eldre damen så til at alt ble spist opp, uten grimaser. Over kaffen spurte jeg om hun kunne anbefale et sted jeg kunne overnatte. Litt unikt sted med restaurant, stille og fredelig, og hvor eieren selv var tilstedet. Det siste er faktisk ganske viktig. Men det kommer jeg tilbake til. Hun himlet med øynene og sa at det er bare ett sted i området hvor du finner et slikt sted. Kjør til Villa Poggio di Gaville og du vil skjønne hva jeg mener sa den eldre damen.


Jeg takket av hele mitt hjerte for lunsjen og prikket inn Villa Poggio di Gaville på GPSen. Det som møter meg når jeg svinger av veien og følger grusveien opp til villaen er hester. Mange hester. Jeg måtte stoppe å gå ut av bilen for å se nærmere på de. Så elegante, neste som villhester, men tamme. Jeg kjørte videre opp mot hovedhuset og parkerte bilen. Ikke en sjel å se. Helt stille, kun fuglekvitter og vrinsking fra hestene lenger nede på jordet. Når jeg nærmer meg inngangen hører jeg latter og prat og går mot lyden. De får øye på meg og spretter opp. En mann i sin beste alder og en yngre dame smiler mot meg. Velkommen til Villa Poggio di Gaville sier begge i kor..


Det viser seg å være eieren og datteren. Og det som skjer den neste timen er helt unikt. Ja helt spesielt. Så ekte og så naturlig. Det føltes som om jeg hadde kjent dem hele livet. På en time hadde de vist meg rundt på eiendommen, hilst på hestene igjen, snakket med nabo bonden, og ikke minst, en guidet tur i villaen. Og turen avsluttes selvsagt i det helligste, på kjøkkenet. Eieren (mannen i sin beste alder) var kokk, hadde skrevet flere kokebøker og ville gjerne vise meg sine kunstner. For et første inntrykk, for en velkomst. Jeg hadde funnet det jeg søkte etter, det perfekte, det ekte, det unike, lidenskapen disse folkene viste. Akkurat det Ita Travel higer etter.
Jeg ble selvsagt noen dager på dette stedet. Vi hadde lange fine samtaler om hvordan vi kunne jobbe sammen. Legge til rette for matkurs og skrivekurs. Yoga klasser og konserter. Et samarbeid jeg håper vil vare i mange år fremover. Og alt på grunn av den eldre damen som reddet meg fra døden med sin utsøkte lunsj. Ita Travel tilbyr turer enten du er et par, en vennegjeng, firma etc.

Er du ute etter det unike, midt i hjerte av Chianti, ja da er du kommet på rett sted. Kombiner gjerne med en dag i Firenze, og/eller en dag på sykkel i Chianti, vingårdsbesøk, eller hva med å leie en Fiat 500 og oppdag Toscana en dag.
bottom of page