top of page

Franciacorta vs. Champagne


Franciacorta vs. champagne

Hva er best? Vel, jeg er inhabil i denne diskusjonen, da jeg i alle sammenhenger, ønsker å fremme Franciacorta som området og kvaliteten på det de produserer der. Men, mine smak- og lukte sanser er ikke helt ensporet så jeg tar gjerne en diskusjon, og ikke minst en smakstest på 2 av de bedre vinene i disse områdene. Franciacorta produserer med sine ca. 120 produsenter en brøkdel av hva Champagne gjør. Og, det meste selges i Italia. På Vinmonopolet har de få tilgjengelig i butikk (en god del i bestillingsutvalget), noe som gjør at vi ikke impuls handler Franciacorta vin. Men, ha det i bakhodet neste gang du får lyst på noen bobler. De er der ute! Vi har testet på Dom Pérignon vintage 2015 og Ca'del Bosco Vintage Collection Satèn 2018. Den ene 3 ganger så dyr som den andre. Er den virkelig verdt prisen?


Både Franciacorta og Champagne er musserende viner av høy kvalitet laget etter den tradisjonelle metoden (metodo classico/méthode champenoise), og de har sine distinkte egenskaper. Litt fun facts: Druer i Franciacorta er Chardonnay, Pinot Nero (Noir), Pinot Bianco. Druer i Champagne er Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Klimaet i Franciacorta er varmere, mer middelhavstemperatur. Klimaet i Champagne er kjøligere, mer kontineltalt. Aldringskrav: Franciacorta 18+ måneder (24 for Satèn, 30 for Millesimato) Champagne 15+ måneder (36 for årgang) Smaksprofil: Franciacorta er rikere, rundere, ofte mer frukt Champagne er mineraldrevet, høy surhet, komplekse brioche-toner Så, hvordan smaker de? På grunn av varmere klima har Franciacorta en tendens til å ha en moden fruktsmak (eple, pære, fersken) og en mykere, kremere tekstur. Mindre syrlig og ofte jevnere enn Champagne. Noen stiler, som Satèn, har en silkeaktig mousse med lavere trykk. Champagne har høyere surhet som gir den en mer levende, sprø munnfølelse. Mer fremtredende brioche, toast og mineralitet, spesielt i eldre versjoner. Klassiske Champagne-stiler varierer veldig, fra magre og sitrusaktige til fyldige og nøtteaktige. Prestisje og pris Champagne har prestisjefaktoren – det er den globale standarden for musserende vin, med ikoniske produsenter som Dom Pérignon og Krug. Franciacorta tilbyr stor verdi – mens noen flasker i toppklassen er dyre, tilbyr mange "Champagne-lignende" kvalitet til en lavere pris. Hvilken bør du velge? For en eksklusiv, klassisk musserende vin med syre og mineralitet → Champagne. For et jevnere, fruktigere og ofte rimeligere alternativ → Franciacorta. Begge er utmerket, og det kommer ned til preferanse! Franciacorta er utrolig matvennlig og kan nytes over et helt måltid. Enten du skal ha fersk sjømat, risotto eller til og med pizza, er det en perfekt Franciacorta-sammenkobling for det! Har du prøvd noen?




På våre turer i Franciacorta besøker vi noen av de kjente, og ukjente vinprodusentene. I Norge er vi kanskje mest kjent med Bellavista, Ca'del Bosco og Berlucchi, men dette er bare 3 av 120 produsenter. De små familiedrevne produsentene er virkelig verdt et besøk. Som for eksempel Al Rocol. Ønsker du mer tips og råd om produsenter i Franciacorta, eller en tur til dette vakre området, kan du klikke deg inn på en av våre turer her: ita travel Vi hjelper deg gjerne på vei!


Så til min lille smakstest av disse 2 vinene. Dom Pérignon er virkelig en nydelig vin. Men, det er også Ca'del Bosco sin Satèn. Og til en tredjedel av prisen. Trenger jeg si mer...


 

1 bình luận

Đã xếp hạng 0/5 sao.
Chưa có xếp hạng

Thêm điểm xếp hạng
Khách
11 thg 3
Đã xếp hạng 5/5 sao.

Masse god info!

Thích

Legg igjen en kommentar

bottom of page