top of page
  • Forfatterens bildeFrank Jensini

En vinreise med vinsmaking


Franciacorta Italia
En vinreise

Velkommen til en vinreise i Franciacorta.

Et sted med historie, en unik region med mangfold, et sted hvor vin alltid har vært i sentrum. Som en musserende vin av høy kvalitet laget i Méthode Champenoise fra Chardonnay og Pinot Noir (med begrensede mengder Pinot Blanc), er Franciacorta helt klart Italias svar på Champagne. Vinen kommer i både ikke-vintage- og årgangsviner, og den standard hvite er supplert med en rosé-versjon (hvor grunnvinen må være minst 25 % Pinot Noir). Det er til og med en blanc de blancs-ekvivalent kalt Franciacorta Satèn, laget utelukkende av Chardonnay og Pinot Bianco.


Det er imidlertid to klare forskjeller mellom Franciacorta og Champagne.

Historie og skala. Franciacortas historie går tilbake bare 50 år; Champagne nærmere 350 år. Franciacortas årlige produksjon er rundt 27 000 hektoliter; Champagnes er nærmere 2700,00 h/L (100 ganger så mye). De største, mest kjente champagne husene ble grunnlagt på 1700-tallet, og noen produserer har nå ti ganger mer vin hvert år enn alle Franciacorta produsenter til sammen. Franciacorta glitrende stil, og DOCG-tittelen som den selges under, er begge relativt nye tillegg til Italias vinportefølje. Den første musserende vinen som bar navnet Franciacorta ble skapt av vingården Berlucchi på slutten av 1950-tallet. Vinen, som var et bevisst forsøk på å etterligne Champagne, ble svært godt mottatt. Andre produsenter fulgte snart etter, og stilen utviklet seg raskt. Franciacorta DOC-tittelen ble opprettet i 1967, for å dekke områdets musserende viner og deres ikke-musserende motstykker.


Franciacorta Italia
Al Rocol


Franciacortas musserende viner ble forfremmet til DOCG-status (det høyeste nivået av italiensk vinklassifisering) i 1995. Dette var i stor grad et resultat av hardt arbeid og lobbyvirksomhet fra det lokale konsortiet, Consorzio per la tutela del Franciacorta. Consorzio aksjonerte for lavere avling, skånsommere druepressingsteknikker og for gradvis å eliminere Pinot Grigio fra vinene, alt med formål å øke kvaliteten. All Franciacorta-vin er flaskelagret på bunnfallet for å øke kompleksiteten og smaksintegrasjonen. Lagringsperioden er 18 måneder for ikke-vintagevinene, 24 måneder for rosé og satèn, 30 måneder for årgangsmerkede millesimato og imponerende 60 måneder for riserva-vinene.


De strenge produksjonsmetodene beskrevet ovenfor (kombinert med små produksjonsvolumer) rettferdiggjør i viss grad den relativt høye prislappen på Franciacorta-viner, hvorav noen har priser på noen tusen kroner..

En av hovedårsakene til Franciacortas suksess Bortsett fra de kvalitetsdrevne produsentene – er dens egen spesielle kombinasjon av klima og jordtyper. Varme, solfylte sommerdager etterfølges av kjølige netter her, noe som skaper gode muligheter for at druene kan modnes, samtidig som de beholder syren som er så viktig for produksjonen av musserende viner. Selv om det er preget av svingninger mellom dag og natt, forblir temperaturen relativt jevn gjennom hele vekstsesongen, takket være de temperaturmodererende effektene av Iseosjøen.


Topografi er også nøkkelen her, både makrotopografien til Alpene (som beskytter Nord-Italia mot kontinentale påvirkninger fra Sentral-Europa) og de lokale, bølgende åsene som gir ly for vingårdene. Den grove, steinete jorden er godt drenert og rik på mineraler – ideell for høykvalitets vindyrking. De ble dannet, akkurat som topografien, av isbre aktivitet.Vinsmaking Franciacorta Italia

De musserende vinenes opprykk til DOCG-status i 1995 etterlot spørsmålet om hvordan man skulle merke de "stille" vinene, som ikke lenger ville ha rett til å bli merket som 'Franciacorta'. Disse fikk sin egen 'Terre di Franciacorta'-tittel, som senere ble endret til 'Curtefranca' i juli 2008. Navnene Franciacorta og Curtefranca sies å bety "Frankernes Hof", med henvisning til de befestede domstolene som ble etablert her av det frankiske imperiet på 800-tallet.


Selv om Franciacorta er relativt ukjent globalt sett, er Franciacorta ansett som Italias beste musserende vin. De tradisjonelle og mer kjente klassikerne Moscato d'Asti og Prosecco er fortsatt respektert, men disse lettere stilene er rettet mot enkel nytelse fremfor kompleksitet eller finesse som du får med Franciacorta viner.


Området Franciacorta er ikke stort, men du finner mer enn 100 vinprodusenter i dette området. De mest kjente er Bellavista, Ca`del Bosco og Berlucchi, for å nevne noen. Men det er også noen små familiedrevne vingårder hvor du må på vingården for å få kjøpt vinen de produserer.Vinsmaking Al Rocol

Vår favoritt er Al Rocol som produserer +/- 75.000 flasker i året. En liten produsent med et stort hjerte. Ikke bare for vinen, men også for maten de serverer sine gjester. Francesca og Giangi som driver gården er fantastiske mennesker som tar i mot deg med åpne armer. Om du bare ønsker en lunsj med et par venner eller som Ita Travel, tar med grupper hvor vi får omvisning i vinkjeller, vinsmaking og ikke minst smake på den deilige maten de serverer.


Ønsker du å være med Ita Travel på en vinreise til Franciacorta, vil vi sette opp et program som passer gruppens tid og lommebok. Her kan dere velge å sykle til vingårdene eller bli kjørt med privatsjåfør for den optimale utnyttelse av vingårdene vi skal innom. En vinreise handler tross alt om å smake seg igjennom Franciacortas sprudlende viner.


Venninnetur Italia

Følg også Facebook gruppen "Vi som elsker Franciacorta" https://www.facebook.com/groups/618252943476248/
363 visninger

Comments


Legg igjen en kommentar

bottom of page