Mat og vin i Toscana
- Frank Jensini

- 9. okt.
- 7 min lesing
Oppdatert: 10. okt.

Antipasta i Pienza
På min siste reise i Toscana var fokuset mitt på mat og vin i hjerte av Toscana, nemlig området Montepulciano, Pienza og Montalcino. Og, bo på forskjellige Agriturismo i Val d`Orcia. Kanskje det vakreste området italia har å by på.
Et par uker er selvsagt ikke nok til å dekke alt av vinprodusenter, spise på hver og en Trattoria, eller bo på flust av nydelige steder. Men, med godt forarbeid fikk jeg oppleve noe av det beste dette området har by på. Etter min "normale" lommebok.
Overnatting
La meg starte med bosteder. I Val d`Orcia ligger det nydelige Agriturmo på hver lille topp, og nede i hver eneste dal. Den ene vakrere og mer sjarmerende enn den forrige du kjørte forbi. Noen har basseng, andre har restaurant og noen har alt. Til og med en egen gårdsbutikk for egen produsert mat. Og det var på en av disse jeg forelsket meg helt. I 3 dager fikk jeg føle på fullstendig lykke der service, mat, vin, natur og beliggenhet var fantastisk.
Og, det var kun 10 minutter kjøretur unna Pienza.
Castello di Spedaletto
Slottet/spedaletto ble opprinnelig bygget på 1100-tallet. Alt er nå restaurert med respekt for den toscanske arkitektur og tradisjon. Også møbler er restaurert og fremstår nye, men i gammel stil. Restauranten tilbyr lokale retter med gårdens råvarer. Slottet har 5 dobbeltrom med private bad + 2 leiligheter med kjøkken. Nydelige uteområder som innbyr til late dager i hjerte av Val d`Orcia.
Castello di Spedaletto Mellom Montepulciano og Pienza ligger Monticchiello. En liten "by" med ca 200 innbyggere. En romantisk og sjarmerende middelalderby som ligger på en høyde i hjerte av Val d`Orcia. Her har de selvsagt noen overnattingstilbud som jeg måtte prøve ut. Casa di Adelina var som å komme hjem til eieren, bokstavelig. Et nydelig sted, med et vertskap man bare må bli sjarmert av.
Frokosten ble servert i huset deres og man føler seg så velkommen. Ganske unik løsning der den lille datteren kom innom og spiste med meg, far laget omelett og alt jeg måtte ønske, mens mor pratet på inn- og utpust.
At det også er 3-4 restauranter på dette lille stedet er fantastisk, og en av de vil jeg anbefale på det sterkeste (lenger nede i bloggen)
Casa di Adelina i Monticchiello
Så var det Pienza. Etter min mening den vakreste av de alle. Et "must" å oppleve om dere vil besøke dette området. Her har jeg bodd mange ganger før, og alltid på det samme stedet. Hos Laura på Podere San Gregorio.
En Agriturismo med 3 leiligheter, vinproduksjon i kjelleren, grisehus i hagen, høns på jordet, en over snittet sosial hund, alt som til sammen gjør det til et herlig sted å bo. Og med en liten spasertur unna sentrum er det et perfekt sted for en liten ferie uten at man må kjøre hver gang man skal noe.
Podere San Gregorio i Pienza
Mat og vin Det er ca 270 vinprodusenter som lager den kjente Brunello di Montalcino. Man kan lett google seg til disse og finne de mest kjente og største produsentene. Og det er selvsagt ok å besøke en av disse, bare for å se og oppleve hvor store og "fantastiske" de er.
Jeg er nok litt i andre enden av skalaen når det kommer til størst og mest kjent.
Det å trekke kølapp, være en i en gruppe amerikanske turister som blir geleidet gjennom produksjonslokalet, kjelleren og smake på 3 viner med en ung ansatt (som absolutt kan faget), gir meg ikke så mye.
Da er fokuset mer på de små, mellomstore familiedrevne produsentene hvor man ofte får hilse på eieren selv, føle man blir sett og behandlet unikt.
Heller ikke så nøye om man smaker på 3 eller 5 viner i sortimanget, prisen er den samme. Maten man får er gjerne noe lokalt mor i huset har disket opp. Alt mer avslappet og ekte.
Jeg vil anbefale 3 vingårder som på hver sin måte skiller seg litt ut.

Den mest sjarmerende og minste er Baricci Colombaio Montosoli. Med sine ca 35000 flasker i året er det en liten produsent. Men, den ligger i "Cru" området i Montalcino. På Montosoli høyden er det fem produsenter som lager viner med Montosoli-etikett eller anerkjente Montosoli single-vinmarksviner. Og Baricci er den eneste som produserer Rosso di Montalcino fra "single vineyard".
De har ikke åpent for besøk for vinsmaking eller noe guidet tur, men min venn Francesco tar gjerne i mot mine gjester, så om du ønsker en unik vinsmaking så gi meg gjerne en lyd. NB! Han blir glad om du kjøper med deg noen flasker siden han ikke liker å ta betalt for vinsmakingen.
Den neste er en litt større produsent som heter Poggio Rubino.
De produserer ca 60.000 flasker pr år, avhengig av årgang, kvalitet og hvilke viner som lages. Poggio Rubino er en familiedrevet vingård i Montalcino. Alt dyrkes for hånd, med lav avkastning per vinstokk og minimal bruk av kjemikalier for å bevare naturen og druens uttrykk.
Poggio Rubino fokuserer på Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino, kjent for sin elegante og balanserte stil som tydelig uttrykker terroiret snarere ennn kraft og tyngde. De har også en nydelig Rose`vin pluss utsøkt olivenolje og balsamico.
Og er det ett sted du skal nyte en lunsj, er det her!
Min venn Michele vet å varte opp sine gjester. Vinsmaking med en 3 retters lunsj, i omgivelser som er helt unik, vil jeg sterkt anbefale. NB! Må booke på forhånd.
Poggio Rubino Og sist, men ikke minst, en Fattoria dei Barbi, en av de klassiske vinprodusentene i Montalcino. Fattoria dei Barbi eies i dag av familien Cinelli Colombini, som har vært til stede i Montalcini siden 1352. Med en produksjon av ca. 800 000 flasker per år, hvorav over 200 000 flasker er Brunello-vinene deres. Den historiske kjelleren er et must å besøke. Det er en vandring gjennom år med produksjon, diverse rom som rommer store og små eikefat og man får følelse av å være i et museum. Med flasker som går tilbake til ca. 1870 tallet.
De har en egen restaurant som jeg absolutt anbefaler. En lunsj her med viner er noe man bør unne seg. Og har du tid ligger Museum del Brunello der som kan fortelle historien på en glimrende måte. NB! Guidet tur og museum må bookes på forhånd.
Spisesteder
La meg begeynne med å si at de fleste Trattoria, Osteria og restauranter er veldig bra. Så får man jo sine favoritter etter hvert. Og her skal jeg tipse om noen, og prøve forklare hvorfor de skiller seg litt ut.
Restaurant Daria, Montecchiello. Med sin erfaring, vennlighet og smil vil Giacomo og Serena ønske deg velkommen til sitt lille kongerike og få deg til å føle deg hjemme.
Du finner en elegant atmosfære, et intimt, lyst og raffinert miljø, smakfullt innredet. Kort sagt, det perfekte stedet for å nyte en avslappende lunsj eller middag.
Kjøkkenet kombinerer tradisjon og innovasjon. I tillegg til autentiske toskanske retter kan du også smake på kokkens kreative kreasjoner.
Med over 700 viner, hovedsakelig toskanske, er vinlisten personlig satt sammen av mestersommelier med stor vekt på kvalitet. Her vil du bli bortskjemt med valgmuligheter. Bør booke bord.
Trattoria La Chiocciola, Pienza Rett nedenfor gamlebyen, ved den store parkeringen ligger denne Trattoriaen. De fleste parkerer nok her og går videre opp i gamlebyen for å spise eller se på alt det vakre Pienza har å by på. Men, stopp heller her og spis lunsj eller middag. Det er ikke fordi eieren er så i møtekommende og smilende (fordi det er han ikke). Ei heller mor i huset som stort sett sitter og ser at alt går riktig for seg.
Men stedet har sin spesielle sjarm, en klassisk italiensk stil, ett lokale som oser italiensk med en koselig peis og med stort sett lokale folk som spiser der.
Og maten, den er himmelsk. Prøv den lokale Pici Al Ragu eller min favoritt, Pappardelle med villsvin.
Il Castello di Spedaletto 10 minutters kjøretur nedenfor Pienza finner du denne plassen. Nydelig sted som også er et Agriturisme. (Har beskrevet det under overnatting). Men, de serverer også lunsj til de som kjører innom her. Stort sett dagens rett (som er Pici al Ragu), men de har også enkelte andre retter. Nyt måltidet, og ta kaffen ved bassenget. Vær der rundt 12-13 da de stenger 14:30
NB! De har også en gårdsbutikk som bugner av lokale varer.
Il Castello di Spedaletto
Jeg har ikke glemt Montalcino og San Quirico. Her er det mange gode og koselig spisesteder, men litt for "turistifisert" for meg. I Montalcino vil jeg anbefale en av de mange vinbarene som serverer enkle retter. Noen vinprodusenter har egen vinbar og du vil kanskje treffe eieren selv. Mye mer artig spør du meg. Kan anbefale Les Barriqes. Sist jeg var der nektet eieren å la meg gå før jeg lovet å besøke vingården hans neste dag. Noe jeg selvsagt sa ja til, men aldri gjorde ;) Matkurs
Vil du virkelig ta den helt ut så deltar du på et matkurs. Laura og familien (i Pienza) driver også en Agriturismo litt nedenfor Pienza. Her arrangerer de pastakurs en gang i uken. Her lærer man å lage den kjente Pici pastaen og ikke bare det. I 5 timer får man oppleve ekte lokal Toscansk gjestfrihet.
Pastaen er bare en lite del av opplevelsen. På plenen grilles det lokale pølser, villsvin og gud vet, vin serveres om du vil eller ikke og det hele avsluttes med den beste Tiramisu du har smakt. Tro meg, jeg har smakt de alle.
At stedet ligger idyllisk til midt i Val d`Orcia gjør ikke dette noe verre.
Ta gjerne kontakt om du ønsker booke på noen av stedene jeg har beskrevet. Med litt rabatter og mine kontakter så hjelper jeg deg gjerne.
Se også vår tur til Toscana der vi vil oppleve masse av det som er beskrevet over.













































Kommentarer