top of page
  • Forfatterens bildeFrank Jensini

Bergamo og Brescia, kulturhovedstad i Italia 2023.


To byer og et prosjekt "for å vokse sammen".


Brescia og Bergamo har blitt valgt som de italienske kulturhovedstedene i 2023 i anerkjennelse av deres kunstneriske og kulturelle arv, innovasjon og omsorg i deres utvikling. Disse to nabobyene har gjenoppdaget likhetene og har valgt å vokse sammen.

Bergamo og Brescia er eldgamle landområder som omslutter attraktive landskap, deres arkaiske vitnesbyrd, folkloristiske arv, dialekter, populære festivaler og typiske retter. Dette er land med varme, hardtarbeidende mennesker og som alltid er tilbøyelige til deling, innovasjon og relansering av identiteten sin.


Bergamo-Brescia 2023: La Città Illuminata

Innenfor dette temaet vil byene fokusere på fire områder: byen og naturen, byen med skjulte skatter, byen som finner på, og kultur som kur.


Kulturbyer – og en ny sykkelsti

Ligger øst for Milano omtrent 40 minutter til en time med tog, Brescia og Bergamo er to undervurderte byer med mye å tilby.

Noen kulturelle og naturlige høydepunkter inkluderer Parco dei Colli di Bergamo og Plis delle Colline di Brescia, vinene fra Franciacorta og Val Calepio, slott og katedraler, og Iseosjøen. I tillegg til disse kan området skryte av det vakre klosterkomplekset San Salvatore–Santa Giulia (et UNESCO-område); malerier av Raphael (i begge byer); og fødestedet til Michelangelo Merisi, aka Caravaggio.

Bergamo og Brescia har også annonsert Ciclovia della Cultura, en 75 km sykkelrute som vil forbinde de to byene.


Sykkelruten starter fra Bergamo, "den øvre byen og det urbane landskapet på sletten", og fortsetter deretter mot flyplassen Caravaggio og Seriate, langs elven Serio; "linjen" fortsetter mot Iseosjøen ved å berøre Sarnico og Paratico. Her har Ita Travel sitt tilholdssted, på hotel Ulivi. Her arrangerer vi vår populære "sprudletur" med fokus på det gode liv, sprudlevin, sykkel og båttur på Iseosjøen. https://www.itatravel.no/franciacorta-og-lake-iseo


Sykkeltraseen fortsetter deretter mot Franciacorta, vingårdene og slottene. Til slutt nærmer vi oss Brescias og det historiske sentrum.Lake Iseo: Det hemmelige italienske sommerstedet.

Med vingårdsstrødde åssider, snødekte fjell og eldgamle steintegninger, har denne lite kjente strekningen gått litt under radaren. Når det er august i Nord-Italia, har du to alternativer: kveles eller hoppe i vannet. Men hvor skal man dra? Strendene er tatt, feriegjester stappet på solsengene som glaserte sardiner. Og innsjøene? Como er full av amerikanere som jager George Clooney. Maggiore er nydelig, men likevel travel. Garda? Overfylt også, er jeg redd. Orta og Idro er for små. Akkurat passe? Det blir Lake Iseo. Midt mellom Como og Garda, med provinsen Bergamo på vestsiden og Brescia motsatt, er Iseosjøen Italia i miniatyr. Vinranker dingler i sørlige åssider; snøflekker fillete fjell mot nord; vakre byer langs vannkanten; det er kunst og historie; det er svømming, spising og loafing. Her er la vita virkelig dolce.

Så hvorfor elsker ikke turister Iseo? Eller rettere sagt, hvorfor vet de knapt det? For de som gjør det elsker det. "Dette er det mest romantiske stedet jeg noen gang har sett," skrev Lady Mary Wortley Montagu, en aristokrat fra 1700-tallet som tilbrakte et tiår i byen Lovere, gjemt i Iseos nordvestlige hjørne. Når du kjørte nordover fra Brescia, var landskapet flatt, bebygd, uinspirerende. Men så graver veien seg under et av fjellene som omslutter Iseo i en sterk omfavnelse, og der var den: en innsjø som på en eller annen måte virket like levende som havet. Vannet glitret, rislet som om det pustet. Båter tøffet på kryss og tvers. Og i midten var en høy, perfekt rund øy, som så ut som en gigantisk grønn panettone. Monte Isola. En bilfri øy med små koselige tettsteder, en øy hvor tiden står stille. En øy som virkelig ble kjent da The floating piers, kunstverk av Christo og Jeanne-Claude, bestående av 70 000 kvadratmeter gult stoff, båret av et modulært flytedokksystem med 226 000 terninger av polyetylen med høy tetthet installert i 2016 ved Iseosjøen. Stoffet skapte en gangbar overflate mellom Sulzano, Monte Isola og øya San Paolo.

På "sprudleturen" Ita Travel arrangerer vil vi tilbringe en dag på Monte Isola. Her kan man leie en sykkel og utforske veien rundt øyen, stoppe på små koselige barer, nippe til sprudlende Franciacorta vin, stoppe for en dukkert i det friske vannet og nyte stillheten og atmosfæren på denne øyen.

Et stopp på en av de koselige restaurantene hører med på Monte Isola.


Franciacorta Hvis magen din tåler det, er det mer mat og vin i åsene i Franciacorta, vinregionen som grenser til Iseosjøens sørside. Franciacorta-vin er som en mer raffinert prosecco, laget på Champagne metoden. Og vingården Al Rocol er et av stedene vi anbefaler, og besøker. For uten de nydelige vinene serverer eksepsjonell mat med hjemmedyrkede vinkombinasjoner. En liten oase blant de over 100 vingårdene i Franciacorta.


Al Rocol, Franciacorta


Fra 2023 vil Norwegian sette opp direkteruter til Bergamo, fra Oslo og Bergen. Et resultat av at området er valgt til kulturhovedstad i Italia. Ønsker du å oppleve det gode liv i Italia, ta kontakt med oss i Ita Travel. Bruk vår lange erfaring og kjennskap for dette området på din neste tur til Italia. https://www.itatravel.no


133 visninger

Comments


Legg igjen en kommentar

bottom of page